ŞARTLANMA PSİKOLOJİSİ

ŞARTLANMA PSİKOLOJİSİ

Beş Maymun Örneği

Kafese beş maymun koyarlar. Ortaya da bir merdiven ve tepesine de iple muzları asarlar. Her bir maymun merdivenleri çıkarak muzlara ulamsak istediğinde, dışarıdan üzerine soğuk su şikarlar. Sadece merdivenleri çıkmaya çalışan maymun değil, diğerleri de bu soğuk sudan nasibini alır.

Bütün maymunlar bu denemeler sonunda sırılsıklam ıslanırlar. Bir süre sonra muzlara hareketlenen maymun diğerleri tarafından engellenmeye başlanır.

Daha sonra, maymunlardan biri dışarı alınıp, yerine yeni bir maymun (adi: 'A' olsun) konulur. Anin ilk yaptığı is muzlara ulaşmak için merdivene tırmanmak olur; fakat diğer dört maymun buna izin vermez ve yeni maymunu döverler...

Daha da sonra ıslanmış maymunlardan biri daha yeni bir maymunla ('B') değiştirilir...ve B merdivene ilk yaptığı atakta dayak yer. Bu ikinci yeni maymunu (B) en şiddetli ve istekli döven ilk yeni maymundur (A).

Islak maymunlardan üçüncüsü de değiştirilir. En yeni gelen maymun (C) da ilk atağında cezalandırılır. Diğer dört maymundan yeni gelen ikisinin (A ve B) en yeni gelen maymunu (C) niye dövdükleri konusunda hiç bir fikirleri yoktur.

Son olarak en bastaki ıslanan maymunların dördüncüsü ve besincisi de yenileriyle (D ve E) değiştirilir. Tepelerinde bir salkım muz asili olduğu halde artik hiç biri merdivene yaklaşmamaktadır. Neden mi?

Çünkü burada isler böyle gelmiş ve böyle gitmelidir...


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Japon Görüşü

Bir Japon, İstanbulda geçirdiği bir haftanın sonunda fikri sorulduğunda şunları söylüyor:
Türklerin …

Devamı

Mal Beyanı

Can Yücel'in mal beyanı
BİR: Avşa Adası'nda üç daire, dört üçgen, beş dikdörtgen.
İKİ: Gökyüzünde bir …

Devamı

Bilgisayar Terimlerinin Osmanlıcası

görev çubuğu: değnek-ül vazife
çift tıklama: tıkırt-ül tekerrür
administrator: sahip-ül edevat
flash di…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.