DİLE BENDEN NE DİLERSEN

DİLE BENDEN NE DİLERSEN

İki eğitmen arkadaş oturmuşuz oradan buradan sohbet ediyoruz. Yok, öyle memleketi falan kurtarmıyoruz aslında. Laf lafı açtı ve arkadaşım gördüğü rüyadan söz etti. Rüyasında bir melek, üç dileğini sormuş. Anlattığına göre ise arkadaşımız bu üç dileği bulmakta oldukça zorlanmış, kan ter içinde ve henüz dilekleri bulamadan uyanmış. Artık kendini boşluğa düşerken görmüş mü bilemiyorum ama galiba boşa düşmüş.

O bunları anlatadursun birkaç gün önce bulunduğum başka bir mecliste bir hikaye anlatılıyor; bir zatı muhterem devletin ileri gelenlerine olan yakınlığından söz ediyor. Üstelik bunun ne kadar kıymetli ve ayrıcalıklı bir durum olduğunun da altını çizerek. Anlatılana göre, bu muhterem kişi, devletten ne beklerse oluyormuş. Neye ihtiyacı var ise bir lafına bakarmış. İsteklerini bildirdiğinde ya bir yasa ya da bir kararname haline geliyormuş (oh ne ala) Bakıyorum da kılık kıyafet yerinde, altında da hatırı sayılır bir araba. Ama ne iş yaptığını tam olarak anlatamadı bize nedense.Muhabbet ilerliyor ve bu arkadaş sağa sola ne isterseniz söyleyin ben hallettirivereyim şeklinde kıyaklar sunuyor. Ortamdakiler de biraz şaka biraz ciddi bazı isteklerde bulunuyorlar .Vee en sonunda sıra bana da geliyor.Bana da diyor ki söyle ağabey sen ne istersin, hemen yasalaştıralım. Ne yalan söyleyeyim, olayın gerçek olmadığını düşünmeme rağmen biraz heyecanlanmadım diyemem. İnsanın eline böyle fırsat kaç kere geçer dimi ama.Düşündüm, düşündüm ve yine düşündüm. Aradım taradım ve dişe dokunur bir şey bulamadım. Test sınavında şansını deneyen ve şıklardan birini atan öğrenci gibi, sürenin azaldığını da hissetmenin paniği ile, Fenerbahçe şampiyonlar ligini alsın deyiverdim? Başta bu muhterem olmak üzere herkes kahkahalara boğuldu, hatta kimse bu talebi ciddiye bile almadı.Dahası şaka zannettiler oysa ben çok ciddiydim.

Bu iki hikayeyi birlikte ele aldığımızda ne görürüz? Öncelikle bu memlekette kolay yoldan işini görmenin yaygın ve tercih edilen bir durum olduğunu.Sanırım ki bu kadar çok seviyesiz ve içi boş yarışma programı ve üstelik bu denli izlenme oranı bundan olsa gerek. Başka ne görürüz; benim gibi hazıra alışkanlığı olmayanların aniden sorulduğunda dilek bile bulmakta zorlandıklarını.Kendi kişisel çıkarlarını düşünebilmeleri konusundaki vizyonsuzluklarını.

Bizi öyle büyüttüler ki(Allahtan hepsine rahmet), bir şey istemekle olmaz. Dilek ile hedef farklı şeylerdir.Dilek içi boş bir temenniden öte değildir.Oysa hedef öyle mi ya? Hedef için çalışmak, planlama yapmak, mücadele etmek, fedakarlık etmek ve katlanmak gereklidir. Dahası gerçekleşmediğinde de yılmamak tekrar başlayabilmek gerekir.Tekrar tekrar başlayabilecek enerji, cesaret ve motivasyon gerekir.Bizim çocukluğumuzda bir şey istemenin bir yolu yordamı ve adabı var dı. Belki de memur çocuğu olduğumuzdan; bir ayakkabı istediğimizde bile onu kuru kuruya istemezdik. Örneğin paramız olduğunda alınabilir mi , gidilebilir mi, yapılabilir mi gibi.

Şimdiki çocuklar nasıl büyütülüyor.Bunu istiyorum, bunu da ve hatta bunu da.Ne yaparsam ne olur, nasıl hak ederim. Karşılığında ne yapmalıyım.Ya da ben bunu isterken kimlerin neleri yok, bunun yerine neler yapılabilir. Maalesef yeni sözlüklerde bunlardan eser yok.

Ne mi yapmalıyız? İşte bu zor soru. Galiba yetiştirdiklerimize (sadece çocuklarımızdan söz etmiyorum), her türlü model olduklarımıza, kazanmanın ve elde etmenin bedelini anlatabilmeliyiz.Bu yolculuğun zorluklarla dolu olduğunu anlatmalıyız. Bu zorlukların ise bir o kadar da haz ve keyif verdiğini gösterebilmeliyiz. Bunları yapabilirsek sanırım bahsettiğimiz muhterem zatlar üremez ve türemezler. Onlara gereksinimimiz kalmaz.Elde ettiklerimiz gerçekten bizim hak ettiklerimiz olur.

Bunları yapmazsak mı? O zaman muhterem gibilerin etrafında kalabalıklar oluşur, herkes kolay yoldan köşe arar, kazanmakla çalışmanın bağlantısı kopar, koparılır. Böyle yaparsak lambalardan çıkan cin, masal olmaktan çıkar ama korkarım hiçbir zaman da gerçek olmaz, olamaz. Buna rağmen, yeni yetişenler, okşadıkları lambadan çıkan cini bekler dururlar. Bu cinin bir gün lambasından çıkarak onlara sormasını beklerler, Dile Benden Ne Dilersen

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

planlaMA

Başlamak bitirmenin yarısıdır , bu sebeple bu coğrafyadaki bütün projelerimiz yarımdır.

Ya da bir b…

Devamı

Amerikan Salatası

Hazır karnım da aç iken bu makaleyi kaleme almalıyım diye düşünmekteyim. Evet Amerikan salatası bu k…

Devamı

Aşk Dedikleri

Aşk, belki de dünyadaki en gizemli, en esrarengiz, en çözümsüz, en eski.
Daha fazla bu cümleyi uzatma…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.