HER ŞEY KREŞTE BAŞLAMADI MI?

HER ŞEY KREŞTE BAŞLAMADI MI?

Komik milletizdir biz vesselam, komik ki ne komik. Mesela bir problemle karşılaştığımız da işimize gelmezse problemi değiştirmek bize has bir tutumdur. Ya da problemi yok saymak mesela. Bu durumla bazen kendi sınavlarımda da karşılaştığım oluyor. Anlayacağınız bu tür bir durumla karşılaştığımda ya benim sorularımın cevaplanmadığı ya da adeta başka bir sınav kağıdının cevaplandığı gerçeği ile yüz yüze kalabiliyorum. Bu durumda söz konusu kağıdı notlandırmak oldukça zor oluyor tabii. Allahtan tüm sınavlarda öğrenciye kendini değerlendirip kağıdına bir not vermesini istediğim banko soru var, bu soru imdada yetişiyor ve bu sayede kağıdı okuma derdinden de kurtuluyorum (öğrenci kendine ne vermişse ona uyuyorum böylece hiç başım da ağrımıyor ve kimse notuna itiraz etmiyor?).

Komik milletiz dedim ya, bazen neye ne isim verdiğimizi ya da sebebini de bilmeyiz, bilemeyiz. Örneğin kot pantolon . Sokağa çıkıp 100 kişiye sorsak (ki daha aşağısı bize yakışmaz), kot pantolonun jean pantolon olduğu konusunda toplumsal bir uzlaşıya tanık olabiliriz. Dahası dünyanın başka yerlerinde de kot dendiğinde aynı şeyin anlaşıldığına ilişkin bir kanaatimiz de vardır. Sanırız ki dünyanın neresinde sorarsak soralım herkes aynı şeyi algılayacak ve anlayacak. Oysa minik bir araştırma yaptığınızda aslında kot kelimesinin bir soyadı olduğunu görebilirsiniz. Peki biz neden jean pantolona kot deriz; sıkı durun, bu pantolonların yapıldığı denim kumaş denen kumaşı zamanında Türkiyeye getiren adamın soy adıdır kot, hepsi bu.

Başka bir uzlaşı alanımızda yoldaki radarla hız kontrolü yapıldığında ortaya çıkar. Radar kontrolünü, karşı yönden gelen ve hayatımızda belki de daha önce hiç görmediğimiz ve hatta bekli de bir daha hiç karşılaşmayacağımız kişilere selektör yaparak uyarışımızdır. Oysa radar birilerinin ve hatta bizim can güvenliği içindir bunu ıskalarız milletçe. Hani bir yasa çıkarılsa bu konu da cezai önlemler alınsa birbirinizi uyarın deseler bunu asla gerçekleştiremezdik, ne alemiz ama dimi.

Gelelim şu KREŞ meselesine.Sokağa çıkıp 100 kişiye sorduğumuzda (dedim ya aşağısı kurtarmaz diye) kreş ne demek diye, her kez bülbül gibi söyleyecektir hep bir ağızdan.Sanırım çocuklarımızın okul hayatına başladığı yer diye bir uzlaşma oluşacaktır. Neden anaokulu değil de kreş dediğimizi bilen çıkar mı valla onu bilemiyorum. Oysa kreş kelimesi, batı kökenli crash kelimesinden gelmektedir.Bu kelimenin bu okul için kullanılmasının sebebine gelince; bu çağdaki minik yavrularımız çok haylaz, afacan ve yaramaz olduklarından bir araya geldiklerinde biraz gürültü, biraz patırtı, çarpma ve çarpışmaya sebep olurlar.Tüm hikaye aslında bu aktiviteden dolayı direk veya dolaylı oluşabilecek çıktıların oluşturabileceği sessel sonuçtan sebeptir.

İsterseniz gelin bir de iş yaşamına nereden başlıyoruz ya da başlamalıyız biraz da bu konuyu kurcalayalım.Doğrusu bulunduğum birçok yerde, derslerimde ve seminerlerimde, bu yaşama adım atmanın en kolay yolunun ya da kurumlar açısından bakıldığında en doğru adamın kazanılmasının en kısa yolunun staj ve stajyer uygulamaları olduğunun altını çizmekteyim.Doğru bir benzeştirme ise eğer bu dönemi de kreş dönemine benzetmek sanırım yanlış olmayacaktır. Bu sayede kurumlar çalışan adaylarını tanıma ve doğru olanları kuruma kazandırma ya da adaylar firmayı tanıyıp istediği işi bulmak ya da arayışını sürdürmek gibi eylemler içerisinde olabiliriz.Bu platformda işe doğru adamı ya da adama doğru işi bulmak hem de oldukça erken bir dönemde olasıdır.

Hatta sadece staj dönemi değil oryantasyon dediğimiz işe uyum dönemi de gerçek bir kreş dönemidir zannımca.

Vee son olarak buradan tüm İK yöneticilerin ve tüm çalışma adaylarına seslenmek istiyorum. Lütfen olabildiğince birbirinizi bulacak hem de çabuk bir şekilde bu işi yapmanızı sağlayacak adımlar atınız.Ne kurumların ne de iş adaylarının zaman kaybetmeye tahammülü kalmadı bence.Kurumlar kariyer günleri ve benzer etkinliklerde boy göstermeli öğrenci ve genç adaylarda buralarda firmaların kapılarını çalmalı. Bu sayede bu kreş dönemi de verimli sonuçlar doğuracaktır hiç merak etmeyin. Her şey okul öncesi kreşte başlamadı mı ki ya da her şey iş öncesi CRASH le başlamaz mı ki.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yurdumda Beden Dili

Dünyada iletişim ve iletişimde etki ile ilgili birçok araştırma yapılmış ve yapılmaktadır. Dünyada d…

Devamı

İki nokta bir parantez

Teknoloji aldı başını gidiyor. Artık bugün iletişim adına her türlü teknolojik gelişme, enstrüman ha…

Devamı

perFORMans...

Sürprizleri hep sevmişimdir. bana sürpriz yapılmasından da çok hoşlanırım. Yazıya başlarken eski bir…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.