NE İŞ OLSA YAPARIM

Meslek seçimi ile iş seçimini ayırmak gereklidir.Bireyin çalışacağı, karşılığında yaşamını idame ettireceği ve gelir elde edeceği gerçek işini seçmek, meslek seçiminden sonra gelmektedir.
Meslek sahibi olmak, bireyin ileride sahip olmak istediği mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri kazanacağı eğitimi almasını gerektirmektedir.

İş seçimi ise, toplumda varolan işler arasında bireyin kendisine en uygun olanına karar vermesinden ibarettir.

Öncelikle ülkemizde üniversite giriş sistemi, bireylerin iş ve meslekleri arasındaki farklılıkların fazla olmasına sebep olmaktadır.Bireyler sevdikleri meslekten çok ÖSYM puanlarına göre bir tavır sergilemektedirler.

Yapılan araştırmalar bireylerin iş seçiminde en çok 'yapılacak işin sevilir olması' üzerinde durduklarını göstermektedir.Bu araştırmalar, bireylerin istedikleri işe sahip olabilmelerinin yöntemi olarak dost ve tanıdık yolunu gördüklerini göstermiştir. Bu veriler ne yazık ki sevilen işe yönelmek yerine , ekonomik ve sosyal bağımsızlığı sağlayabilecek işe bireyleri yöneltmekte, daha da kötüsü 'ne iş olsa yaparım' sonucunu doğurmaktadır.

J.L.HOLLAND'ın iş ve meslek seçimi kuramına göre, bireylerin iş ve meslek seçiminde en önemli etken kişilik farklılıklarıdır.İş seçimi ile ilgili olgunlaşma üç dönemde gelişmektedir.
a. Çocukluk döneminde hayal kurma ile başlar.
b. Ergenlik öncesi dönemde gencin ilgileri ön plana çıkar.Ancak giderek becerilerinin ilgi duyduğu alanlara ne ölçüde uyduğu sorgulanır.
c. Genç 17-19 yaşlarında gerçek seçimler yapma dönemine ulaşır.Bu dönemde yapılan seçimler, gencin geleceğini büyük oranda etkiler. Bu dönem 25 yaşında kişinin belli bir kararlılığa ulaşması ile son bulur.

Ancak bu dönemin sonunda dahi kararlılığa varmamış genç oranı (özellikle ülkemizde) oldukça fazladır.Çünkü ilgilendiği işin neler gerektirdiği,ileride ona neler sağlayacağı ve dünyadaki gelişmelerden nasıl etkileneceği konusunda sağlam bir bilgiye ulaşma güçlüğü çekilmektedir.Bu sebeple 'bireysel kariyer danışmanlığı' yeni bir iş alanı olarak doğmuştur.

İstedikleri işi bulamayanlar, ümitsizlik ve depresyona maruz kalmaktadırlar.Bugün ekonomimiz istihdam açısından ciddi sorunlar yaşamaktadır. Açık ve gizli işsizlik artmaktadır.İşsiz profili giderek yüksekokul ve üniversiteli ağırlığına doğru değişim içine girmiştir.Bu doğrultuda bireyler sevdikleri işi bulmak bir yana , herhangi bir iş bulma sorunu ile karşı karşıyadırlar.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Geniş Açı

Yerküremiz çok önemli bir süreçten geçiyor. Bildiğimiz doğruların yerini süratle başkaları işgal edi…

Devamı

İşimiz Şansa mı Kaldı?

Piyasadaki daralmalar ne yazık ki her yönü ile devam etmektedir. Öncelikle ortaya çıkan sanayi üreti…

Devamı

İş Aramaya Ne Zaman Başlamalı...

Bu cümle duyulana kadar çoktan başlanmış olmalı, eğer başlanmadıysa hemen başlanmalı. Diyebilirsiniz…

Devamı
Eğitimlerim ile ilgili bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.